Dawno już nie dodawałam przepisów! Zastanawiałam się co wybrać i padło na bardzo proste danie, które dzięki użyciu wolnowara robi się praktycznie samo.
SKŁADNIKI:
podwójna pierś kurczaka
opakowanie ulubionego sosu barbeque
puszka pomidorów pelati
2 czerwone cebule
2 żółte cebule
olej
sól, pieprz (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Pierś kurczaka oczyszczamy z wszelkich błonek, tłuszczu itd. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie oleju. Pomidory rozdrabniamy i razem z zalewą łączymy z sosem barbeque (ja użyłam Heinz Classic 480g). Dodajemy cebulę i mieszamy. Można dodać trochę soli i pieprzu do smaku, ale niekoniecznie, bo sam sos bbq jest wystarczająco przyprawiony. Do wolnowara wlewamy część mikstury, układamy mięso i dodajemy resztę sosu. Gotujemy w wolnowarze przez 3.5 godziny. Po tym czasie mięso rozdzielamy na kawałki widelcem i gotujemy jeszcze 30 minut.
Kurczaka podajemy z ryżem lub pieczywem.
Smacznego!